Actueel

Vrijdag 17 maart 2023 NAH Café
Het NAH Café is bedoelt voor mensen met hersenletsel van 45 jaar en ouder woonachtig in Haarlem en omstreken en/of een naaste die voor iemand zorgt met hersenletsel. Thema van de middag is: “Wie zorgt er voor de mantelzorger?”

De bijeenkomst zal plaatsvinden bij Stadshart Kennemerhart, Jansstraat 36, Haarlem van 14:00 t/m 15:30 uur

Meer informatie en aanmelden kan via noordholland@hersenletsel.nl
020 4965771

Vragen en antwoorden na een hersenschudding 
December 2022
Kijk vooral eens op de website van de Stichting Hersenschudding. Dit platform voor lotgenoten en professionals zit boordevol informatie over de nieuwste inzichten en behandelingen, maar ook tips voor boeken, podcasts en dergelijke.

Bekijk hier de website van Stichting hersenschudding.

Interessant boek! Zelfhulpgids long covid
December 2022
Boekentip! Dit boek zag ik bij een client liggen die kampt met de gevolgen van long covid. Zij is er erg enthousiast over. Verschillende onderwerpen worden besproken; van vermoeidheid tot ademoefeningen en de verklaring van hoofdpijn. Een goed naslagwerk die je helpt om er mee om te leren gaan en er zo goed mogelijk uit te komen.

Klik hier om het boek te bestellen.

Hoe raakt je brein overprikkeld?
December 2022
Bijlage NRC van het weekend 3/4 december. Met interessant artikel ober het “overprikkelde brein” en de rol die stress hierbij speelt. Plus het goede nieuws: zo’n veranderd brein kan geheel of gedeeltelijk terug naar de oude toestand. Verder ook in deze bijlage informatie over speciale prikkelarme openingstijden in diverse musea en een stuk over “stilte”. Lezen dus!
Klik hier om het artikel te lezen.

Live tv-programma ‘Geef om je hersenen’
December 2022
Omroep Max en Hersenstichting gaven 7 december aandacht aan de impact van een hersenaandoening. Ruim 4 miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Wat zijn de gevolgen en wat is de impact daarvan op je leven.
Neuroloog Karin Klijn van Radboud UMC vertelt over signalen waar je op moet letten en over veelbelovend onderzoek om medicijnen beter de hersenen in te krijgen. De uitzending is terug te kijken via npo start.

Covid -19  & werk
December 2022
Via deze website vind je duidelijke en heldere animaties over inkomen bij ziekte, wet verbetering poortwachter en de WIA.
Goed om te weten!

Interessant boek! Overprikkeld brein
December 2022
Nog een boekentip! Deze heb ik zelf gelezen en is een mooie aanvulling op paramedische inzet, omdat dit boek meer over lifestyle gaat. De verbinden die de hersenen hebben, door middel van de nervus vagus met hart en darmen, is interessant om te lezen. De auteur komt met veel voorbeelden en is hierbij erg vol van zichzelf: dat vond ik wel een beetje jammer. Het maakt het wat reclame-achtig. Toch de moeite waard!

Bestellen kan via haar website.

Wilt u meedoen aan onderzoek?
September 2022
De Hersenstichting zoekt nog deelnemers voor verschillende onderzoeken. Het doel is om hersenaandoeningen te voorkomen en beter te behandelen. Ze hebben deelnemers nodig voor onder andere “Invloed van leefstijl op gezond brein”, “Een medicijn voor beter herstel na beroerte”, Omgaan met Wearing-off bij Parkinson” en nog zeven andere onderzoeken en  innovaties. Bekijk hier de onderzoeken. Fijn als u er over na wilt denken om mee te doen.

Hersenletsel en onderprikkeling
September 2022
Zelfs als je hersenletsel hebt, bestaat er onderprikkeling. Het blijft dus altijd zoeken naar een balans tussen overprikkeling en onderprikkeling. Lees het blog van Laura naar haar zoektocht om haar leven in te richten op haar mogelijkheden en beperkingen. Door haar verhaal te delen wil ze andere mensen helpen. Zo hoopt ze  dat haar verhaal begrip, inzicht of verlichting kan geven. Lees hier haar blog.

Goede nachtrust
September 2022
Goed slapen is heel belangrijk voor je. Echter lukt dat niet altijd bij iedereen. Op de website van de Hersenstichting geven ze tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Lees hier de tips.

Prikkelarme Cultuur – genieten van cultuur, maar dan met minder prikkels
September 2022
Even cultuur snuiven in bijvoorbeeld een museum of theater. Als je snel overprikkeld raakt, kan dit een uitdaging zijn. Gelukkig is er nu een Prikkelarme Cultuuragenda!
Dat is een mijlpaal voor het Nederlandse cultuurlandschap. Deze unieke agenda is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Onbeperkt Genieten en met steun van de Hersenstichting.
Kijk op: prikkelarmecultuuragenda.nl

Podcast “Tussen je oren”
September 2022
Tussen je oren is een podcastserie van de Hersenstichting over de impact van onzichtbare gevolgen na een hersenaandoening. In de podcast vertellen verschillende bekende Nederlanders over de onzichtbare gevolgen die zij ervaren en hoe zij ermee omgaan.
Beluister de podcast via hersenstichting.nl/podcast-tussen-je-oren  of via je podcast-app zoals spotify, apple Podcasts of google Podcasts.

Animatie Ergotherapie bij Hersenletsel
Augustus 2022
Denk aan een ergotherapeut wanneer jouw cliënt met hersenletsel vastloopt in werk, hobby of relatie of wanneer deze cliënt problemen ervaart zoals vermoeidheid of overprikkeling. Ergotherapie is ook zinvol wanneer het hersenletsel langer geleden is! Bekijk het filmpje hier.